Persiapan kelengkapan bersalin

huhuhu….. skrg nie aku dh masuk 37 minggu…….
bermakna aku ada lagi 3 minggu lagi…
itu kalu ikut due date aku 12.03.2009 la….
watnyer bersalin awal……. habis la aku…

so……weekend hari tu…
aku wat persiapan kelengkapan bersalin…….
menyediakan barang-barang yang perlu di bawa ke spital…
biar la sediakan awal2….. nanti x la kelam kabut….

memandangkan ini anak aku yang ke-3…
maka persiapan tu x der la berlebih2 pun…….
kebanyakkan aku gunakan barang Danial dan Iskandar….

pakaian baby

(ni pakaian asalnya dari Danial…so kira turun temurun la yek….)


Pampers

(ni kene la beli baru..mana leh pakai yg lama…..hehehe)


Meternity pad

(ni musti bawa……spital jarang sediakan yek….)


barang 1

(oh..keperluan yg amat penting..penjagaan diri ku….)


bra maternity

(ha…yang nie mesti la ada…senang nak susukan baby…. 2-2 anak, aku bagi FRESH MILK.. no tepung, tepung yek…..)


seperti sebelum-belumnya….
jikalau aku bersalin, aku pasti akan duk lama kat spital….
sbb aku adalah pembawa G6PD….
tau ker korang apa tu G6PD??
Masalah dengan enzim darah merah (G6PD) atau
bahasa omputihnya Glucose 6 Phosphate Dehydrogenase deficiency
nak ku huraikan ……
adess…nanti panjang lak entry nie…
nanti la…..aku try cari makna, simptom dan ubatnya yek…..

Pati ikan haruan

(ni elok tuk ibu-ibu yang baru pas bersalin..keperluan nie)


sekarang,………barang2 sumer dh standby.
dah ku masukkan ke dalam bonet kete…
so……sekarang..hanya tunggu masa tuk bersalin jer..
hopefully sumer mudah dan selamat……
doakan aku yek kengkawan……

Beg + pampers

so..barang sumer dah siap…..
aku hanya tunggu masa aja…….

About these ads

14 Responses to “Persiapan kelengkapan bersalin”

  1. akak… i need an advise…
    beg akak bwk g hospital tue cam besaq jer… aper isi nyer…
    leh bagi list x (detail, cam berapa helai baju) saya takut tlebih bwk, last2 xguna pun nt…. :)
    thanq…

    • @ana,
      hai ana, trmi kasih kerana singgah kat sumihjelly.com..

      brg yg akk bawa hnya la kelengkapan diri dn anak jer. Barang yg akk tunjuk dlm gmbr tu dgn baju sendiri. x la besar mana pun beg tu..bila sumbat tu yg nampak penuh..
      Yg penting, brg sendiri sperti ubat gigi, berus, sabun, syampu, kain , baju, stokin, tuala mandi, tuala wanita,sikat, bedak.

      Yg lain terpulang kat ana nak bawa apa. skrg dh baper minggu??

  2. bakal bapa Says:

    isteri aku prgnent 7 bln…takutnya aku tuhan je yg tau,,

  3. ibu wani Says:

    askum..ibu ngah gementar nk tggu kelahiran ank yg pertama nie. skrg dah 39 minggu. bl2 ms jer boleh meletup. persiapan setakat skrg sume dah siap. doakan ibu dan baby chat k..

    • salam ibu wani… oh..sekarang sudah 39 minggu ya..
      lagi 1 minggu dh hampir nak bersalin.
      sumi doakan semoga dipermudahkan bersallin ya..
      sumi diakan ibu dan anak sihat dn cergas..
      AMIN

  4. nerves rase nye nak deliver first baby nie…(skrg 32weeks)
    nama, barang2 bby & kelengkapan bersalin semue dah ready…
    cume nak bayi yang bakal di lahirkan ni cukup sifat dan sempurna akal fikiran..insyallh…

  5. Pureen Battery operated breastpump to let go @ RM 70 only including delivery

  6. sumijelly Says:

    thanks Fasha…..
    mudah-mudahan…….

  7. yer..yer..aku doakan ko selamat bersalin
    amin…

  8. mntap anduan ckit…bra cmtu blh di dapati di mane?pantis yg kt kdai or seluar dlm yg lbh mudah di pakai…coz this is my 1st baby…my due date 10.04.2009

    • sumijelly Says:

      Amaz@

      hehehe..mintak panduan la pulak…
      Bra tu leh dapat kat mana2 pasaraya jer… tu sy beli kat MYDIN…
      harga dalam RM7.00 – RM15.00….. kene pandai cari kualiti la…

      kalu seluar dlm lak, lebih mudah guna yang pakai buang..
      sbb darah nifas kan banyak masa tu….leh terus buang, x perlu basuh2 lagi…
      pakai dalam 1++ minggu jerla…lepas tu pakai la yg jenis leh basuh…..
      rasanya tu jer kot panduan nya….
      hehehe………….

  9. sumijelly Says:

    Thanks my frenz……
    hehehe………mesti la tunjuk….
    tu kan persiapan bersalin…
    mcm la ko ada bra mcm tu??
    kehkehkeh…….

  10. Aku dokan ko selamat melahirkan anak nnt…
    Kire anak ko nnt lahir same bln ngn aku la…(promot3)
    Bra, spentot ngn pempers ko pun ko tunjuk ek…
    Hahahahaha….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: