Pendaftaran Zulfadhli ke SRAI 2016

Pendaftaran Zulfadhli ke SRAI 2016

Tahun 2016 anak saya no 3 Zulfadhli akan melangkah ke Tahun Satu…. jadi setakat ini saya dah daftarkan dia di Sekolah Rendah Kebangsaan di mana bersekolah bersama abang-abang nya…

Tapi sambil tu.. saya cuba juga untuk daftarkan Zulfadhli di Sekolah Rendah Agama Islam di Bandar Baru Bangi… bukan apa.. nak mencuba nasib jer.. kalau dapat alhamdulilah la….

Sekarang SRAi sedang buka pendaftaran untuk kemasukan ke SRAI dari 01.04.2015 – 30.04.2015… jadi cepat-cepatla saya pergi daftar dulu. Daftar jer.. belum lagi tentu dapat.. sebab akan menduduki ujian dahulu sebelum di terima masuk…

Sebelum tu meh kita tahu serba sedikit apa itu SRAI

Apakah yang di maksudkan Sekolah Rendah Agama Integrasi? 

Sekolah Rendah Agama Integrasi atau ringkasnya SRAI merupakan sekolah projek rintis yang dilaksanakan bermula tahun 2000 oleh Bahagian Pendidikan Islam Jabatan Agama Islam Selangor. Sehingga tahun 2010, sebelas (11) SRAI telah diwujudkan di 8 daerah.

Sekolah ini mengabungkan Kurikulum Sekolah Rendah Agama JAIS dan Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR) / Kurikulum Standart Sekolah Rendah (KSSR).Waktu operasi pengajaran dan pembelajaran adalah dari jam 7.40 pagi hingga jam 4.00 petang (kecuali SRAI Dato’ Mufti Yusuf Shahabuddin).

Perlu di ingatkan Sekolah Rendah Agama Integrasi (SRAI) merupakan sekolah Agama Negeri (SAN) yang di tadbir urus oleh JAIS. Statusnya di Kementerian Pelajaran Malaysia adalah sekolah SWASTA. Walau pun SRAI berstatus sekolah swasta, lepasan sekolah SRAI masih boleh bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) di bawah KPM atau meneruskan pelajaran ke Sekolah Menengah Agama (SAM) Negeri Selangor.

*************************************

Semasa saya mendaftar anak saya… nama pelajar dah hampir 288 orang… hehehe…

Mujur saya bawa segala surat /dokumen yang diperlukan semasa mendaftar..

Jadi dapat la kad pendaftaran bernombor 116. Nanti pada 20.06.2015 kene bawa kertas pendaftaran ni untuk menduduki ujian kelayakan sebelum dapat masuk SRAI…

Lepas tu beli la buku koleksi soalan latihan SRAI ni… RM10.00 . Demi Zulfadhli beli la.. entah boleh jawab ker tak..huhuhu

 
 

Belek… belek gak soalan… bapak susah wei…

Reti ker Zulfadhli baca ni… dah la macam susah gak soalan… huhuhu… dekat 2 jam juga ujian nya.. dahla waktu tu bulan puasa… Kerani pejabat dah cakap siap-siap.. suh bawa bekalan. Sebab time puasa kan.. takut anak-anak lapar…hehehe

Alamak.. goyang pula snap gambar… hahahah

Harap-harap dapat baca la yek… maaf yek.. anak-anak kaco masa snap..hehehe

Saya tak mengharapkan sangat.. sebab ramai lagi yang layak untuk bersekolah di sini.. cuma saya harap.. jika anak saya berpeluang bersekolah disini adalah 1 rezeki untuk kami…sekurang-kurang nya dapat memperluaskan anak-anak dengan ilmu agama dengan lebih mendalam…

Harap-harap, Zulfadhli dapat menjawab ujian kelayakan tu nanti..kawan-kawan doakan yek…

70 thoughts on “Pendaftaran Zulfadhli ke SRAI 2016

    1. Assalamualaikum pn,

      Saya juga berminat untuk dapatkan soalan SRAI tersebut,
      Boleh puan email kan ke saya? aizamazlan@gmail.com

      Terima kasih byk puan. Semoga puan sekeluarga dimurahkan rezeki.
      Amin.

  1. Assalamualaikum puan,
    Saya cuba mencari buku tersebut di kedai2 buku tapi tidak berjumpa,mohon puan dapat emel kepada saya juga.. semoga puan dan keluarga dimurahkan rezeki dgn sedekah ilmu yg boleh dimanfaatkan..salam, azleynasani@gmail.com

  2. Assalamualaikum Puan.

    Sekiranya tak keberatan, boleh puan share cth soalan kemasukan SRAI ke email sifu37@gmail.com
    Sy cuba mencari di kedai2 buku tp x jumpa.
    Maaf mengganggu puan. Semoga Allah membalas jasa baik puan. ?
    Terima kasih.

  3. Assalamualaikum puan
    Sy berminat utk memasukkan anak sy di sana. Mohon bantuan utk share soalan tersebut
    Maaf sgt kerana meyusahkan puan. Semoga puan sekeluarga dirahmati Allah sentiasa
    evilnazz3783@gmail.com
    Terima kasih

  4. Assalamualaikum puan @sumijelly
    boleh saya dapatkan contoh soalan.. Mohon puan share soalan itu kepada email saya: saibamy@gmail.com; terima kasih banyak2 ye puan. semoga dirahmati Allah hendaknya

  5. Assalammualaikum puan…
    Boleh puan emailkan contoh soalan ujian kelayakan SRAI tersebut ke email sy : ask2104@yahoo.com utk membuat persediaan anak sy yg akan menduduki ujian tersebut bulan mei nnt.
    Sekian, jasa baik puan amat sy hargai..terima kasih.

  6. Salam puan..saya berminat mendaftarkan anak saya ke sekolah SRAI..mohon jasa baik tuan untuk email kan soalan kemasukan ke alamat email sy jasrul@gmail.com ..kalu ada kos boleh puan bgtau dlm email ye..jasa baik puan sy hargai

  7. Assalamualaikum Puan,
    boleh saya dapatkan contoh soalan SRAI juga? Mohon puan share soalan itu kepada email saya: rozelinshah@gmail.com. Tolong maklumkan bayarannya ya. Terima kasih banyak2 ye puan. semoga dirahmati Allah hendaknya

  8. Assalamualaikum Puan,
    boleh saya dapatkan contoh soalan.. Mohon puan share soalan itu kepada email saya: azni16@yahoo.com ; terima kasih banyak2 ye puan. semoga dirahmati Allah hendaknya

  9. Assalamualaikum puan…
    Saya juga ingin mendapatkan contoh soalan SRAI. Boleh puan emailkan kepada saya? Sekiranya terdapat sebarang charge puan boleh maklumkan kepada saya.
    Email : eijaeijam2015@gmail.com
    Terima kasih banyak2 ya… =)

  10. Assalamualaikum..Mohon share soalan SRAI…
    email kepada saya :shanas.abusamah@mics.my
    Atau hp 0123398638

  11. Assalamualaikum puan…
    Saya juga ingin mendapatkan contoh soalan SRAI. Boleh puan emailkan kepada saya? Sekiranya terdapat sebarang charge puan boleh maklumkan kepada saya.
    Email : feed_1074@yahoo.com.
    Terima kasih banyak2 puan… =)

  12. Assalamualaikum puan…
    Saya juga ingin mendapatkan contoh soalan SRAI. Boleh puan emailkan kepada saya? Sekiranya terdapat sebarang charge puan boleh maklumkan kepada saya.
    Email : azlin111@gmail.com.my
    Terima kasih banyak2 puan… =)

  13. assalamualaikum puan..saya bru ke pejabat srai ..malangnya tiada lg dijual buku contoh2 soalan …sudah dihentikan jualannya.. saya berharap puan dpt berkongsi dgn saya juga sekiranya msh didalm simpanan puan.. ini email saya liya.ariffin@mhazansulaiman.com
    terima kasih.

  14. ssalamualaikum puan..
    Saya sedang mencari rujuakn serta contoh soalan SRAI bagi anak saya.
    Boleh tak puan email sekiranya masih ada lagi dalam simpanan pada saya..
    syahaniq@yahoo.com
    terima kasih puan.

  15. Assalamualaikum puan..
    Saya sedang mencari rujuakn serta contoh soalan SRAI bagi anak saya.
    Boleh tak puan email sekiranya masih ada lagi dalam simpanan pada saya..
    aida_taurus@yahoo.com
    terima kasih puan.

  16. Salam Puan Sumijelly, saya berminat utk daftar anak di sekolah rendah agama di kedah ini. Boleh kiranya Puan kongsikan contoh soalan utk kemasukan ke sekolah rendah agama ini. Diharap Puan boleh share ke email saya intanfairuz85@yahoo.com. Jika ada kos sila bagitau ye. Jasa Puan sgt dihargai. Terima kasih.

  17. Assalamualaikum Puan,

    Saya sangat-sangat berminat untuk memasukkan anak saya ke SRAI pada tahun hadapan. Boleh saya dapatkan copy untuk koleksi soalan latihan tersebut? Maklumkan saya tentang kosnya sekali ye. Ini email saya farihanna@hotmail.com

    Terima kasih banyak-banyak. Saya sangat menghargainya.

    1. Walaikumusalam Pn Zaidah…

      anak saya tak berjaya untuk belajar di sekolah SRAI tersebut… selalunya saya akan tgk sekolah agama mana yang anak saya nak daftarkan, dan akan sentiasa kemaskini sebarang tarikh2 penting yang akan diumumkan oleh sekolah tersebut dari semasa ke semasa..

      Itu aja tips yg dpt saya kongsi.. kalau selanjutnya sy tak dapat bantu, kerana saya tiada pegalaman anak2 bersekolah agama penuh.

  18. Assalammualaikum puan,
    Harap sgt nak dapatkan contoh soalan ni. Kalau tak keberatan ini email saya, kalau ada caj/ kos diperlukan bagitau ya…zuraimy.zabidin@customs.gov.my. Teringin nak mencuba rezeki untuk anak saya di SRAI ni.
    Terima kasih saya dahulukan

  19. Assalamua’alaikum wbt, Puan Sumijelly,
    Mohon juga emelkan kepada saya noorarnimi@gmail.com. Jasa baik puan didahului dgn ucapan ribuan terima kasih. Moga Allah permudahkan urusan kita semua. Jika perlu kan kos untuk membeli soalan tersebut sila maklumkan.

  20. Salam Puan Sumijelly,

    Saya dah daftar anak utk UKS 20June 2015, tapi buku contoh2 soalan SRAI UKS dah habis..Puan ada simpan lagi tak contoh2 soalan UKS SRAI tersebut..kalau ada saya mahu beli..atau Puan boleh scan email ke mzbz2222@gmail.com..kos nanti saya bayar.
    terima kasih

  21. Assalamualaikum,

    Puan dokumen apa yg perlu dibawa semasa pendaftaran. Minggu depan nak pegindaftar anak kesana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s