Rempah Rendang Mak Mortuo Den oleh Noorshila Amin

Rempah Rendang Mak Mortuo Den oleh Noorshila Amin

Hari tu ada jualan kat pejabat…. tetiba tersinggah 1 gerai… tengok banner gambar penyanyi Noorshila Amin… ohw.. berniaga rempah ghupanya sekarang…

Pastu ada sorang kakak ni duk bagi penerangan… .

pastu saya tegur..  “rempah penyanyi tu yek” …

sekali dia jawab..” iyerla… ni kak Shila la…. ”

hahahahaaaaa…….. laaaa mana nak perasan.. dah kak Shila tu pakai spek mata itam. mano nak nampak kan???

Apa lagi saya pun beli la 1 pek… ala.. hanya RM10 aja la… leh pula buat tuk 1 kilo daging @ ayam kan… nak raya ni.. kita cari kerja senang jerla..

Nanti tak sempat nak melayan tetamu lak kan??

Resepinya ada di sediakan di belakang paket… yang penting kene la ada SANTAN kan… kalau tak der santan mana lak datang nya rendang wei…hehehe

Memula kecutkan daging dengan rempah dan bahan-bahan dalam kuali….

Masak sehingga air dah nak kering la sikit.. jangan la kering sangat wei… kang kelat lak.. sebab hangit kan?

Pastu baru la masukkan 1 kilo santan…. eh.. eh.. sebenarnya santan saya ni pekat giler pula.. patut kurangkan sikit.. tpai bila dah masak perghhhhhhh……….. berlemak2

Seyes… rasanya memang sedap.. macam yang selalu mak-mak kita masak la kan…

saya masak dalam kul 12.00 tgh ari sehingga pukul 1 petang tuk kecutkan daging.. pastu tambah santan dalam kul 2.30 petang selesai… tu pun masih basah…

Kalau suka kering… korang leh kecikkan api.. dan biarkan dia kering maybe dalam 1/2 jam ke 1 jam lagi ker…

Tapi saya cadangkan at least ada la 1 paket rempah ni kat umah.. senang..

Nanti tetiba ada member nak datang.. kita tak tau nak masak apa.. leh la guna rempah ni kan? senang jer.. masukkan dalam kuali pastu masak… ala.. budak sekolah pun leh masak kot.. sebab tak perlu guna banyak bahan…hehehe

Tapi kalau rasa suka tradisional.. boleh jer masak sendiri kan tanpa rempah.. cuma banyak keje jerla…hehehe

Saya boleh jualkan dan poskan.. RM10.00 kalau pos tambah RM6.00, tapi kalau sekitar Putrajaya atau Bandar Baru Bangi tu boleh la kita set kat memana atau boleh pick up kat saya…

Apa-apa pun selepas raya yek baru order… sekarang ni mood nak raya.. hahahaa tak de rmood lak nak menjual…hahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s