Pirate and Princess: Power of Doing Good

Pirate and Princess: Power of Doing Good

Haaa…………. cuti sekolah dah memasuki minggu ke 4 dah…. lagi 2 minggu sekolah bakal di buka kan? Apa aktivit anak-anak sepanjang cuti sekolah ini?

Haaa………… meh sini nak citer.. dari anak-anak tak buat apa-apa kan.. boleh la sertai aktiviti melalui laman web. Aktiviti dari Disney Juinor…. sangat senang tau…

Kempen ‘Pirate  and Princess:  Power  of  Doing Good’  dari Disney  Junior….

Kempen ‘Pirate  and Princess:  Power  of  Doing Good’  amat sesuai untuk kanak-kanak yang berusia antara 2 hingga 7 tahun. Kempen ini mengenai idea dan nilai-nilai cinta terhadap – alam semulajadi,haiwan dan saling  bantu-membantu.

Kempen ini  juga  akan memperkasakan kanak-kanak prasekolahuntuk turut serta dalam aktiviti sukarela yang digalakan ibubapa dan disokong oleh masyarakat.

002

Info mengenai kempen ini :

Kempen “Power of Doing Good” di Disney Junior memperkasakan kanak-kanak dankeluarga mereka dengan maklumat dan peluang untuk bekerjasama dengan kawan-kawan, keluarga dankomuniti mereka untuk meninggalkan kesan positif kepada alam sekitar mereka.

Kanak-kanak perlu belajardari  usia muda lagi  untuk mengambil  berat  terhadap alam sekitar,  haiwan dan masyarakat.  Ini  akanbanyak membantu dalam memupuk generasi yang lebih bertanggungjawab dalam membentuk planetyang sihat.

Watak popular Disney Junior Jake (dari Jake and the Never Land Pirates) dan Sofia (dari Sofia the First)akan menjemput kanak-kanak dalam pengembaraan yang memperkasakan diri melalui kempen ‘Powerof Doing Good.

001

Sangat senang sahaja……..

Mula-mula Ibubapa perlu memuat-turun senarai  aktiviti-aktiviti menyeronokkan dari  laman web : www.disneyjuniorpowerofdoinggood.com

Tapi sebelum itu ibubapa sekalian kene daftar dahulu. Guna emel ibubapa sahaja…. kemudian boleh la tambah profile anak-anak yang berusia dari 2 hingga 7 tahun.

Terdapat empat  tema   –  Komuniti,  Haiwan,  AlamSekitar dan Penceritaan.

003

Jadi saya dah daftarkan Zulfadhli anak saya no 3 yang berusia 5 tahun.

Saya pilih KOMUNITI di mana anak saya akan lebih menyayangi keluarga, kawan, jiran tetangga dan juga alam sekitar.

22

Setelah pilih aktivit yang akan di lakukan…

Ibubapa kene ‘muat turun’ aktiviti tersebut untuk di lakukan di rumah. Aktivit ini dalam bentuk PDF yek ibu bapa.. pastikan ada software tersebut.. nanti tak dapat buka pula..hehee

33

Setelah dapat senarai aktivit yang perlu di lakukan…

Boleh la suruh anak-anak buat aktiviti itu, sama ada ibubapa merakam melalui video atau gambar untuk dijadikan bukti yang anak-anak melakukan aktivit tersebut.

Jangna lupa tanda tau setiap aktiviti yang telah mereka lakukan.

Jangan risau, ibubapa boleh aja membantu.. di situ la peranan ibu bapa untuk menunjukkan bagaimana untuk melakukannya.

007

Setelah selesai aktivit tersebut, kembali balik ke laman web tersebut, boleh la upload kembali aktivit anaka-anak sama ada dalam bentuk video atau pun gambar.

Sijil dan lencana penghargaan online akan diberikan kepada mereka yang telah berjaya menyempurnakan semua aktiviti dan belajar berbuat kebaikan.

Di sebabkan Zulfadhli belum buat lagi, jadi tak ada lagi la BADGE yang dia boleh claim.. ok nanti setelah selesai dia buat, saya akan share kembali yek.

004

Selain itu, kanak-kanak dankeluarga mereka akan berpeluang membuat “power promises” (janji berbuat baik) secara online juga.

Haaa……. nak tahu apa yang saya tulis bagi pihak anak saya, kene la terjah ke laman web Disney Junior Power of Doinggood tu

Jadi… cepat-cepat ibubapa sekalian, masih ada masa lagi untuk menyertai kempen Pirate  and Princess:  Power  of  Doing Good’  dari Disney  Junior ini…..

Ohya… sambil-sambil itu, jangan lupa tonton Disney Junior yek anak-anak, banyak rancangan menarik untuk di tonton. Antaranya :

DOC MCSTUFFINS: SPIRIT OF HELPING
3, 10, 17, 24 December, Wednesday, 9am
(encore same day at 8pm and on Sunday at 9am)

POWER OF DOING GOOD
Every Friday in December, 10am (encore same day at 7.30pm and Saturday at 8am)

5 and 12 December (Friday),
10am: Sofia the First **BRAND NEW EPISODE**
10.30am: Jake and the Never Land Pirates **BRAND NEW EPISODE**

CHRISTMAS ON DISNEY JUNIOR
22 to 25 December, Monday to Thursday, 12pm to 2pm

**BRAND NEW EPISODES**
22 December: Jake and the Never Land Pirates “Captain Scrooge”
23 December: Hi-5 “Christmas”
24 December: Sheriff Callie’s Wild West “Hike to wish mountain/Rhymin’ Rodeo”
25 December: Doc McStuffins “A very McStuffins Christmas”

SPECIAL MARATHON ON DISNEY JUNIOR
30 December (Tuesday), 1pm to 6.30pm

Pororo the Racing Adventure (1pm)
catch Mickey Mouse Clubhouse: The Wizard of Dizz (2.30pm)
Special Agent Oso: The Living Holida Lights (3.30pm)
Jungle Junction: Zooter’s Surprise Delivery (4.30pm)
Handy Manny and the 7 Tools (5.30pm).

WISH UPON A DISNEY JUNIOR
8, 15, 22 and 29 December (Monday),
10.30am (encore same day at 6pm and Thursday at 2pm)

31 December (Wednesday),
8.30am to 1pm

HI-5
8, 15, 22 and 29 December (Monday),
10.30am (encore same day at 6pm and Thursday at 2pm)

Jadi, penuhkan jadual anak-anak dengan menonton siri animasi tersebut. Sambil menonton boleh belajar macam-macam di Disney Channel!!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s