Menjamu selera di Kampung Nelayan Floating Seafood Market Restaurant

Menjamu selera di Kampung Nelayan Floating Seafood Market Restaurant

Hari 1 – Makan Malam

Sambung lagi la yek…..hik3…..

Setelah seharian kesana sini… so tibala masa tuk makan malam pula…..

Sebelum ke Restoran Kampung Nelayan. kita posing dulu………….hehehe

 

 

Adoi kawan-kawan saya ni….. depan bas pun dia nak bergambar gak….. layan jerla..hik3…

Sampai juga kami ke Kampung Nelayan atau lebih di kenali Floating Seafood Market Restaurant. Amat popular di Kota Kinabalu ni tau…

Terletak di Luyang, Kota Kinabalu.

Masing-masing dah tak sabar nak makan malam ni……. lapar kan.. sebab waktu ni hujan lebat juga..

Mesti pelikkan. kenapa tak makan malam di Hotel jer kan? Dah alang-alang smapai sabah.. apa salahnya kita mencuba makanan di Sabah kan….. lagi pun kami semua nak menjemput ketibaan kumpulan ke 2 yang akan smapai dalam pukul 10 malam di Lapangan Terbang KK .

Kami di hidangkan dengan Sop dan air Chinese Tea…..

Saya pun tak tahu apa nama Sup ni….. tapi macam ada isi ikan la dalam tu…..hehehe

Kemudian datang pula Nasi Goreng Cina….. ialah.. kalu tak der nasi x sedap pulakan… tak kan nak ratah lauk jer kan??

Ini pula adalah sayur Sabah…. pun tak ingat apa namanya…. tapi lebih kurang macam rupa pucuk paku la…

Ada dua jenis sayur kami dapat…. lagi satu adalah Kacang botol

Erkk….alahai.. bab nak ingat nama menu ni fail sungguh la saya… ni pun sebab saya nak ambik gambar makanan….. jadi tak berapa dengar apa nama menu ni….

Kalu tak ambik gambar dulu.. licin dah makanan ni di kerjakan oleh rakan-rakan saya….hahaha

Ni kalu tak tahu memang la…. ni namanya SIAKAP masak sweet sour….

Garing sungguh ikan ni… smapai kepala pun mereka makan tau….. ranggup……

Udang…. tapi ni masak stim jer kot…. bukan nya goreng atau tepung… klau dapat udang butter mesti sedap kan?? hehehe

 

Ni ayam….. rasanya masak Ayam Goreng Lemon kot…. hehehe

Ketam… tapi susah la nak makan….. sebab nak kene kepak dia punya kulit tu..hehehe

Jadi saya makan sikit jerla… walaupun nak makan banyak……..

Dan akhir sekali buah-buahan la…… sebagai pencuci mulut……

Tembikai dan juga buah betik.. alahai. dah makan banyak lauk pun…. buah pun tetap habis tau….hik3

Lihatla gelagat kawan-kawan saya menjamu selera,…. amboi.. berselera sungguh…..hik3

Begini la suasana di Kampung Nelayan tu. waktu malam… ramai la yang datang. kebetulan pula ada persembahan di situ…

Kawan saya kene tarik nik ke pentas… dan buat Tarian Sumazao..hehehe

Sebelum balik pun sempat lagi nak berposing…… layan jerla…..hik3

Ni adalah pintu depan Restoran Kampung Nelayan ni….. banyak la gambar-gambar di belakang tu. leh la view kan..hehhe

Sementara menunggu hujan berhenti.. smepat lagi la berposing di tangga ni……..

alahai…. di mana ada kamera di situ lah ada orang nya…hik3…

Jadi pada sesiapa yang bermina tnak ke Resoran Kampung Nelayan ni… ni GPS nya :

 GPS:  N05° 58.51? E116° 05.35?

 Alamatnya pula :

 SILVERRADO CORPORATION SDN. BHD. (153025-M)
Taman Tun Fuad, Bukit Padang,
P. O. Box 23004, 88790 Luyang, Kota Kinabalu
Tel: 60-88-256001, 269991, 263331/2 (0), 231003/5 (Rest)
Fax: 60-88-269995
E-mail: enquiry@kampungnelayan.com

 Waktu perniagaan : 11.30am – 2.00pm, 6.30pm – 11.00pm setiap hari

Keseluruhannya ok. tapi di sebabkan org KL dah biasa makan mesti peads-pedas.. di Sabah.. anda susah la nak jumpa yang pedas2 gitu…..hehehehe…….. jadi kebanyakkan masakan macam ala-ala china muslim tu la…..

Jadi kalu singgah ke Sabah, jangan lupa mencuba makanan laut di Kampung Nelayan yek…..

Nanti sambung lagi yek….hehehe

9 thoughts on “Menjamu selera di Kampung Nelayan Floating Seafood Market Restaurant

  1. Gmba ketujuh tu namany Shark Fin Soup…huhu..dap tuhhh🙂 slalu tmbh sos tiram cair sket…then mkn ngn cili potong dap!!…chinese slalu mkn gtu je…tmbh sos tiram cair tu lebih..

  2. Wah…. byk makan sis. Hehe…. sup tu asalnya sup sirip ikan yu. Tp skrg ramai yg ‘men-down gred-kan’ sup ini dgn menggunaan isi ikan……terima kasih datang ke Sabah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s